Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ





















...Ο Περίανδρος κοίταξε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Η ματιά του ξεστράτησε μακριά στον ορίζοντα, και τίποτα δεν τον εμπόδιζε να παρατηρεί την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Πήρε μια βαθιά ανάσα, κι έγειρε προς το μέρος του Αλέξανδρου λέγοντας: '' Όταν φθάσουμε στην αρχαία Καλυδώνα θα ήθελα να επισκευτούμε τον ναό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος'' .
Ο Αλέξανδρος έγνεψε καταφατικά .
Λίγο αργότερα το αυτοκίνητο σταμάτησε και οι δυο συνταξιδιώτες πήραν το μονοπάτι ανηφορίζοντας. Προχώρησαν μέσα από τα ελαιόδεντρα και βρέθηκαν στον ερειπωμένο ναό.
Τα βουνά τριγύρω έστεκαν μεγαλόπρεπα. Πάνω τους είχαν αποτυπωθεί οι στάχτες της καταστροφής, σαν κραυγές ενωμένες που πνίγονται στη σιωπή.
Ο Περίανδρος βαδίζοντας προς το κέντρο του ναού, άρχιζε να απαγγέλει τον Ορφικό Ύμνο του Ηλίου:'' ΚΛΥΘΙ ΜΑΚΑΡ, ΠΑΝΔΕΡΚΕΣ ΕΧΩΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ΟΜΜΑ...
ΩΡΟΤΡΟΦΕ ΚΟΥΡΕ
ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΩΡ, ΣΥΡΙΚΤΑ, ΠΥΡΙΔΡΟΜΕ ΚΥΚΛΟΕΛΙΚΤΥ...''
Ένιωθε το φαρυγγά του να γίνεται στεγνός, ενώ το ζεστό υγρό από τον ιδρώτα έλουζε το αδύνατο κορμί του. Ο αγέρας χτυπούσε δυνατά την πλάτη του, καθώς ο ήλιος μεσουρανούσε στέλνοντας τις πιο θερμές ακτίνες του.
Ο Περίανδρος έκανε ένα βήμα μπροστά και επανέλαβε μια ακόμη φορά τον Ύμνο, υψώνοντας τα χέρια του προς τον ουρανό.
Άξαφνα ένα διεπεραστικό ρίγος τον πλημμύρισε από κάτω προς τα άνω. Δημιουργώντας μια σειρά κραδασμών στο ηλιακό πλέγμα.
Ακριβώς την ίδια στιγμή με πρωτόγνωρη δύναμη φώναξε:'' Βροχή φωτιάς ξέσπασε, κι ύστερα νερό κατακλυσμιαίο έφθασε να σβήσει την φωτιά της γης, στις ανάγκες του εφιαλτικού ονείρου.
Να γαληνέψει την αδυναμία και την απουσία...''
Και πριν προλάβει να τελειώσει τα λόγια αυτά, άρχισε να χάνει τι αισθήσεις του...


(Απόσπασμα ανέκδοτου μυθιστορήματος)

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ



Αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα η αποκάλυψη-σοκ ομαδικού τάφου με λείψανα Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εναντίον των Τούρκων, όπου το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο ένα τσούρμο μαστουρωμένων εγκληματιών πραγματοποίησε μια ακόμη γεννοκτονία κατά του Εληνισμού.